- Jakie meble z litego drewna pasują do Twojego domu?
- Jak zadbać o skórzane buty przed jesiennymi deszczami?
- Jak drukarnia opakowań tekturowych dostosowuje się do potrzeb rynku?
- Korzyści i Zastosowania Ozonowania Wody: Nowoczesna Metoda Uzdatniania
- Dlaczego sieczka z lucerny jest tak ceniona w żywieniu koni?
Jak zrobić drożdżowe ślimaki z cynamonem?
Bułeczki drożdżowe są bardzo popularne, szczególnie na impreza ch domowych. Jest to szybka przekąska i bardzo łatwa do zrobienia. Poza tym drożdżowe ślimaki są miękkie i smaczne. Chętnie jedzą je zarówno dzieci jak i dorośli. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić jak zrobić smaczne drożdżowe ślimaki z cynamonem.
Co potrzeba do zrobienia drożdżowych ślimaków z cynamonem?
Zanim przejdziemy do przygotowywania ciasta na ślimaki to warto zorientować się czy, aby na pewno mamy wszystkie niezbędne składniki. Na pewno potrzebnymi produktami są:
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 70 g miękkiego masła
- do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka
NADZIENIE
- 70 g masła
- 20 g cynamonu w proszku
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)
- skórka starta z 1/2 cytryny
LUKIER
- sok z 1 cytryny
- ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
Gdy już wszystko mamy sprawdzone to czas przygotować miski, w których będziemy mieszać składniki oraz je wyrabiać. Teraz można przejść do najważniejszych czynności czyli przygotowywanie ciasta. Oto co trzeba zrobić po kolei:
- Warto zacząć od przygotowania rozczynu, czyli do rozpuścić świeże drożdże w ciepłym mleku. Dodajemy do tego także cukier, mąkę. Wszystko dokładnie rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
- Do wcześniej przygotowanej miski dodajemy mąkę, cukier i sól. Wszystko to ze sobą mieszamy i robimy na środku wgłębienie. Wszystko po to, aby wlać tam wcześniej przygotowany rozczyn. Wszystko należy wymieszać drewnianą łyżką.
- Teraz przyszła pora na wyrabianie ciasta. Można to zrobić w dużej misce albo na stolnicy. Do wyrabianego ciasta dodajemy jajko i żółtka. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Po tym czasie należy dodać masło. Dalej wyrabiamy przez ok. 10 minut . Ciasto musi być bardzo gładkie i sprężyste. Gdy to zrobimy trzeba przykryć je folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do momentu wyrośnięcia.
- Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i wygniatamy, aby pozbyć się powstałych pęcherzy powietrza. Ciasto to dzielimy na 2 równe części. Każdą z tych części trzeba rozwałkować na placek. Powstałe placki kolejno należy smarować roztopionym masłem oraz posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki.
- Tak przygotowane ciasto musimy zawinąć w roladki, aby następnie każdą z nich, pokroić w poprzek na 12 plasterków.
- Układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
- Ślimaki pieczemy w piekarniku, który został nagrzany do 180 stopni C.
- Na wierzchu każdego ślimaka powinniśmy posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Pieczemy przez 20 minut, aż do zarumienienia ciasta.
- Gdy się upieką warto polać lukrem lub innym dodatkiem.