Jak zrobić drożdżowe ślimaki z cynamonem?

Related Post

  • No related post.

Bułeczki drożdżowe są bardzo popularne, szczególnie na impreza ch domowych. Jest to szybka przekąska i bardzo łatwa do zrobienia. Poza tym drożdżowe ślimaki są miękkie i smaczne. Chętnie jedzą je zarówno dzieci jak i dorośli. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić jak zrobić smaczne drożdżowe ślimaki z cynamonem.

Co potrzeba do zrobienia drożdżowych ślimaków z cynamonem?

Zanim przejdziemy do przygotowywania ciasta na ślimaki to warto zorientować się czy, aby na pewno mamy wszystkie niezbędne składniki. Na pewno potrzebnymi produktami są:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 70 g miękkiego masła
  • do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka

NADZIENIE

  • 70 g masła
  • 20 g cynamonu w proszku
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)
  • skórka starta z 1/2 cytryny

LUKIER

  • sok z 1 cytryny
  • ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

Gdy już wszystko mamy sprawdzone to czas przygotować miski, w których będziemy mieszać składniki oraz je wyrabiać. Teraz można przejść do najważniejszych czynności czyli przygotowywanie ciasta. Oto co trzeba zrobić po kolei:

  1. Warto zacząć od przygotowania rozczynu, czyli do rozpuścić świeże drożdże w ciepłym mleku. Dodajemy do tego także cukier, mąkę. Wszystko dokładnie rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
  2. Do wcześniej przygotowanej miski dodajemy mąkę, cukier i sól. Wszystko to ze sobą mieszamy i robimy na środku wgłębienie. Wszystko po to, aby wlać tam wcześniej przygotowany rozczyn. Wszystko należy wymieszać drewnianą łyżką.
  3. Teraz przyszła pora na wyrabianie ciasta. Można to zrobić w dużej misce albo na stolnicy. Do wyrabianego ciasta dodajemy jajko i żółtka. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Po tym czasie należy dodać masło. Dalej wyrabiamy przez ok. 10 minut . Ciasto musi być bardzo gładkie i sprężyste. Gdy to zrobimy trzeba przykryć je folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do momentu wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i wygniatamy, aby pozbyć się powstałych pęcherzy powietrza. Ciasto to dzielimy na 2 równe części. Każdą z tych części trzeba rozwałkować na placek. Powstałe placki kolejno należy smarować roztopionym masłem oraz posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki.
  5. Tak przygotowane ciasto musimy zawinąć w roladki, aby następnie każdą z nich, pokroić w poprzek na 12 plasterków.
  6. Układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
  7. Ślimaki pieczemy w piekarniku, który został nagrzany do 180 stopni C.
  8. Na wierzchu każdego ślimaka powinniśmy posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Pieczemy przez 20 minut, aż do zarumienienia ciasta.
  9. Gdy się upieką warto polać lukrem lub innym dodatkiem.